Gorka dinja je biljka penjačica, dugih listova, žutih cvjetova s izduženim plodom koji dozrijevanjem zažuti i popuca otkrivajući tako svoju unutrašnjost sa crvenim sjemenkama. Svi su dijelovi biljke, list, plod i sjeme, jestivi uz prepoznatljivi gorak okus. Plod gorke dinje se smatra jednim od najgorčih plodova na svijetu.
Gorka dinja sadrži glikoprotein lektin koji je po aktivnosti sličan inzulinu i snižava koncentraciju glukoze u krvi, te djeluje kao imunomodulator tj. ekstrakt biljke pojačava imunološke stanične funkcije u ljudi koji boluju od raka i HIV infekcije ( dovodi do smrti stanica karcinoma i sprječava njihovo umnožavanje ).
Plod gorke dinje sadrži i aktivne biljne spojeve koji djeluju kao antioksidansi. To su:
- fenoli i flavonoidi – katehin, galna kiselina, taninska kiselina, epikatehin, kavena i kumarinska kiselina
- triterpenoidi nalik kukurbitanu – karantin, kuguacini, momordicini, karavilagenini
- triterpenski glikozidi nalik kukurbitanu – karavilozidi, karantozidi, momordikozidi
- saponini
- peptidi nalik inzulinu
Saveznik u borbi protiv dijabetesa
Gorka dinja se pokazala kao odlično sredstvo za snižavanje razine šećera u krvi. Stoga se sve više proizvodi u obliku soka, kako bi bila široko dostupna. Sok i čaj od gorke dinje pomažu u liječenju dijabetesa tipa 2.
Ubrzo nakon konzumacije čaja ili soka od gorke dinje, gušterača počinje lučiti hormon glukagon, dovodeći tako do povlačenja šećera iz krvi u ćelije i tkiva, tako dolazi do snižavanja šećera u krvi i normalizacije glukoze.
Preporuka je da se čaj pije samo jednom dnevno i to ujutro, na prazan želudac, ili navečer, prije spavanja.
Može sniziti kolesterol
Visoke razine kolesterola mogu uzrokovati nakupljanje masnih naslaga u arterijama, koje prisiljavaju srce na naporniji rad pri pumpanju krvi povećavajući tako rizik od srčanih bolesti.
