Gorka dinja – jedan od najgorčih plodova skriva nevjerojatne farmakološke učinke

  Gorka dinja je biljka penjačica, dugih listova, žutih cvjetova s izduženim plodom koji dozrijevanjem zažuti i popuca otkrivajući tako svoju unutrašnjost sa crvenim sjemenkama. Svi su dijelovi biljke, list, plod i sjeme, jestivi uz prepoznatljivi gorak okus. Plod gorke dinje se smatra jednim od najgorčih plodova na svijetu. Gorka dinja sadrži glikoprotein lektin koji […]

Što jedemo?

Svakako ako želimo razgovarati o “prirodnom stilu života”, hrana, iako ona nije jedini odgovorni čimbenik, zasigurno je izuzetno važna. Znamo da prirodno uzgojena  hrana ne sadrži sintetičke kemikalije ili pesticide koji, kao što smo znamo nanose brojne štete ljudskom tijelu. Danas znamo da uživanje „bio“ ili „eko“povrća  i voća  dovodi do smanjenja alergija, probavnih poremećaja […]

Drveća su čarobna bića

Drveće (i biljke općenito) omogućuju život na Zemlji: bez njih ne bi bilo kisika  bez kojeg ne možemo.  Nude nam  hranu, drvo, energiju, sklonište, ljepotu i tisuću drugih stvari. Zauzvrat ne traže gotovo  ništa. Oni su velikodušna bića. Kako ih ne bismo voljeli i zahvaljivali im na svemu? Sljedeća važna uloga biljaka, recimo „manje poznata“, […]

Zašto uživati u sezonskom voću i povrću?

Sezonsko povrće i voće su garancija  zdrave hrane  i zato uvijek treba dati prednost sezonskom proizvodu jer  biljka uzgajana u njenom prirodnom staništu i sezonskom razdoblju ponudit će plodove s višim hranjivim svojstvima, poput onih koja se očekuju. Poštivanje ovih čimbenika također je dar za prirodu, jer to znači izbjegavanje dugog prijevoza i  rasipanje  energetskih […]

Juha od mrkve i crvene leće

Donosimo recepte iz naše kuhinje. Mrkvu i celer narežite na jednako velike komade i stavite ih u posudu za pečenje. Zalijte maslinovim uljem i dobro promiješajte. Zatim sve stavite u pećnicu koju ste prethodno zagrijali na 220 stupnjeva, na 35 minuta, dok se ne počne karamelizirati.

Hrana kao lijek

Sikavica (osljebod, Silybum marianum (L.) Gaertn., Asteraceae) je u većini mediteranskih kultura vezana uz Svetu Mariju i mlijeko koje se prolilo po ovoj biljci dok je dojila Isusa. Jedan od francuskih naziva je Lait de Notre-Dame ili Marijino mlijeko.

Košarica0
Nema proizvoda
Nastavi kupovati
0
Odaberite polje za prikaz
  • Fotka
  • Šifra
  • Ocjena
  • Cijena
  • Zaliha
  • Raspoloživost
  • U košaricu
  • Opis
  • Sadržaj
  • Težina
  • Dimenzije
  • Dodatne informacije
  • Karakteristike
  • Prilagođene karakteristike
  • Prilagođena polja
Click outside to hide the comparison bar
Usporedi