Popis sastojaka
- 2 žličice sjemenki kumina
- ½ žličice pahuljica čilija
- 2 žlice maslinovog ulja
- 600 g očišćene mrkve
- 100 g očišćenog celera
- 150 g očišćene crvene leće
- 1 L vruće juhe od povrća
- 200 ml svježeg mlijeka
Za serviranje:
- obrani jogurt
- kruh
- peršin
Kako se priprema?
- Mrkvu i celer narežite na jednako velike komade i stavite ih u posudu za pečenje.
- Zalijte maslinovim uljem i dobro promiješajte.
- Zatim sve stavite u pećnicu koju ste prethodno zagrijali na 220 stupnjeva, na 35 minuta, dok se ne počne karamelizirati.
- Na suhu tavu uspite sjemenke kumina i čili pahuljice, a pola ostavite za ukras. Drugu polovicu dodat ćete u juhu.
- Vruću juhu od povrća ulijte u zdjelu, dodajte leću, pečeno povrće i začine i stavite kuhati. Kuhajte na laganoj vatri 20 minuta, dok leća ne omekša. Maknite lonac s vatre, ulijte mlijeko i promiješajte.
- Sve procijedite i poslužite juhu u 4 srednje velika tanjura. U svaku porciju dodajte jogurt i preostale začine koje ste prije usitnili u mužaru.
- Ako želite još svježiji okus, dodajte listove svježeg peršina.
- Juhu od mrkve i leće poslužite s kruhom.