Svakako ako želimo razgovarati o “prirodnom stilu života”, hrana, iako ona nije jedini odgovorni čimbenik, zasigurno je izuzetno važna.
Znamo da prirodno uzgojena hrana ne sadrži sintetičke kemikalije ili pesticide koji, kao što smo znamo nanose brojne štete ljudskom tijelu. Danas znamo da uživanje „bio“ ili „eko“povrća i voća dovodi do smanjenja alergija, probavnih poremećaja ali i uzrokuje posljedice – ponekad čak i kobne za ljudsko zdravlje.
Nadalje, u ovim plodovima ne nalazimo GMO, čiji učinci na tijelo tek trebaju biti razjašnjeni. Nadležna tijela sastavila su poseban popis dopuštenih tvari kojih se moraju pridržavati svi ekološki poljoprivrednici ili uzgajivači koji žele certificirati svoje proizvode.
Evo i četiri savjeta kako bi izbjegli pesticide na svom stolu.
Ovaj način proizvodnje se odvija bez kemijskih sredstava, ne ograničava životinje u intenzivnom uzgoju i poštuje „ritam“ Zemlje.
Naravno, mora se reći da ovako proizvedena hrana košta nešto više, istina, ali vraća mnogo u smislu zdravstvenih dobrobiti.
Kada jedemo prirodno uzgojenu hranu, vodimo računa o svom zdravlju jer smo:
- unijeli hranu bogatu hranjivim sastojcima za naš život
- štitimo poljoprivrednu biološku raznolikost zajedno sa brojnim drugim poljoprivrednicima
- jedemo proizvode koji se ne nude kroz uobičajeni opskrbni lanac
- jedemo proizvode koji pomažu našem metabolizmu i imunosti.